'panta rei'
landschapstuin-ontwerp
regio nijmegen

Tuinontwerp in de regio Nijmegen
voor een landschapstuin in Oeffelt
van tuinarchitect Het Buitenland
tuingrootte: 1300 m2

Bekijk hieronder de fotobeelden van het tuinontwerp Panta Rei
Lees onder de fotobeelden wat er uniek is aan het tuinontwerp Panta Rei

De unieke uitgangssituatie in het tuinontwerp Panta Rei:
(zie de tuinontwerp tekening hieronder; deze helpt de toelichting ervan beter te begrijpen)
De tuin heeft een driehoekige vorm, waardoor – vanuit het huis gezien –de tuin naar achter toe sterk versmalt. De haag op de schuine tuingrens is daardoor erg dominant, en in het tuinontwerp moet de aandacht daar dus van worden weggetrokken. De tuin in de punt van de driehoek wordt door een lange schuur bijna afgesplitst van de rest van de tuin. In het tuinontwerp moet juist een verbinding worden gemaakt.

landschaps-tuinontwerp panta rei in nijmegen van het buitenland de ontwerptekening

De unieke ontwerp oplossingen in het tuinontwerp Panta Rei
Er is gekozen voor vloeiende lijnen. Deze meanderen dan weer naar binnen, dan weer naar buiten, slingeren van achter naar voor en weer terug, en halen zo de aandacht van de dominante schuine haag weg. Alles stroomt in de tuin, waarmee Panta Rei een passende naam wordt. De opsplitsing in 2 tuinen is voorkomen door de vierkante verhoogde houten vlonder, onder de pruimenboom. Op deze plek beleef je beide tuinen tegelijkertijd, de vlonder is het hart van de tuin.

De hartenwens van de klant voor het tuinontwerp Panta Rei: een grote vijver
Een grote vijver leek een onhaalbare wens, maar bleek toch in te passen in het tuinontwerp, zelfs in de tuinpunt, het kleinste tuindeel. De imposante vijver is te beleven vanaf 3 houten vlonder terrassen. De stapstenen loopbrug van grote tegels is een eyecatcher. De vijver is omzoomd door grote groepen kattenstaarten en Chinees prachtriet. De knotwilgen weerspiegelen het omringend beeklandschap.

De overige tuinelementen in het tuinontwerp Panta Rei
het halfronde terras tegen de hooggelegen woning, geeft met 4 deels beplante traptreden toegang tot een bijna cirkelvormig gazon. Met, iets uit het hart, een rozenperk met zonnewijzer. Op de flanken van het gazon 2 terrassen: een zonnig loungeterras onder 3 zwarte met druiven begroeide pergola’s, en een schaduwterrasje met betonnen bank, onder een groep bomen. Het loungeterras ligt ingebed in een fleurige plantenborder met echinacea, distels, geranium. Naast de woning een moderne houten berging, met aangrenzend de kleine moestuin, in 3 cortenstalen bakken.